Skip to content

Hialuronska kislina in učinki

Vse več je govora o mladi in prožni koži, ki daje naravni mladostni videz, za kar pa v največji meri poskrbi hialuronska kislina, ki ima naravne učinke, saj na daljši rok zagotavljajo vlažnost kože. Najpogosteje se srečamo z gubami v zrelih letih, ko koža deluje utrujena, pojavljajo se gube, kar nakazuje na to, da ni več tolikšnega vlaženja in proizvodnje kolagena, ki bi poskrbel za polnost in prožnost. V tem primeru hialuronska kislina vzpodbuja proizvodnjo kolagena v koži in opravlja svojo nalogo vlaženja od znotraj na ven.

Zato je hialuronska kislina ključna komponenta zdrave kože in ni kislina v dobesednem pomenu, je naravno prisoten polisaharid v naši koži, oziroma pod njeno površino in deluje kot mazilo za naše sklepe, kožo, dlake in oči. Je zelo pomembna sestavina našega telesa, predvsem je prisotna v velikem odstotku naše kože, saj se nahaja v njenih tkivih. Z njeno želatinasto strukturo, kot substanca želatinastega videza, deluje mehkobno in voljno za kožo, določen čas, saj proizvodnja te snovi z leti pri človeku upada s staranjem, zato z leti nastajajo gube in manjša prožnost kože in sklepov, to je tudi razlog, da se naše gibalne sposobnosti nekoliko upočasnijo, prihaja do bolečin v sklepih.

Osnovna naloga hialuronske kisline je, zadrževanje vlage v telesu, predvsem pod kožo in v sklepih, zato je priporočljivo v zrelih letih uporabiti sintetične pripravke. S katerimi hialuronska kislina redno vzpodbuja vlaženje, s proizvodnjo kolagena, kateri se z leti zmanjšuje in znižuje možnost zadostnega vlaženja v koži in sklepih.

Ima pa hialuronska kislina, nekatere  stranske učinke, ki so odvisni od pogojev uporabe. Zasledimo lahko, da je uporaba hialuronske kisline v pripravkih in serumih, v različnih klimatskih pogojih zelo različna. Kadar govorimo o uporabi pripravkov v zimskem času, ko so naši prostori ogrevani, lahko pride do reakcije kože zaradi suhega zraka, ki se kaže kot rdečica na koži, ali srbeči občutek. V takih primerih, smo na te reakcije še posebej pozorni. Le pazite na stanske učinke, ki jih ima hialuronska kislina, od pogojev uporabe.